1:a sidan
Skip Navigation Links

Lite om vinets bakgrund Uppdaterad 2017-04-01

Vin görs av vindruvor som plockas från vinrankan vilket är en mycket gammal växt. Det finns ca 5000 olika vindruvsorter men det är bara ca 150 st som används kommersiellt.

Vin är ingen uppfinning som människan gjort. Om man inte plockar vindruvorna från rankan när den är mogen så börjar den jäsa alldeles naturligt med hjälp den den jäst som finns i luften. Man har kunnat iaktta hur apor med fördel äter vindruvor som är jästa, alltså innehåller vin.

Vintillverkningen har man kunnat hitta spår från tillverkning i Georgien (öster om svarta havet) ca år 7000 B.C. Vintillverkningen tros ha kommit till Italien runt 1000 B.C. då det var Etruskerna som planterade de första vinstockarna i norra Italien. Sedan så spred Romarna vinet över Europa.

Till Sverige kom vinet först med vikingarna som förde med sig vin när de kom hem efter sina långväga resor. Men vinet blev länge en mycket exklusiv dryck som var förbehållen de privilegierade. På 1100-talet när Sverige bliv kristet så behövdes det vin till nattvarden och en regelbunden import av vin påbörjades.

Vinet som dracks i Sverige under flera hundra år var nog av ganska dålig kvalitet med starkt inslag av vinäger. Man kryddade vinet, på den tiden, med ingefära, nejlikor och muskot samt tillsatte honung och socker... kanske för att mildra den bittra smaken.

Under 1800-talet så kunde man beskriva jäsningsprocessen i vinet orsakades av mikroorganismer och att syret kunde ge en oönskad jäsning och förvandla alkoholen till vinäger. Den som gjorde dessa upptäcker var Pasteur som var kemist och mikrobiolog. Han hade stor betydelse för utveckling av vinet. Under 1800-talet så började man importera vinet i flaskor i stället för tunnor och vinets kvalitet förbättrades väsentligt.
Runt sekelskiftet 1800-1900 så fanns det 50 vinhandlare i Stockholm och vinet började komma närmare gemene man. Befolkning var då ca 300 000 personer i Stockholm stad. I dagens Storstockholm finns det ca 2 miljoner människor men bara 81 systembolagsbutiker och 27 ombud.

Som ett litet kuriosum kan noteras att redan i slutet av 1200-talet så infördes en "skatt" för Stadens importörerna som gick till stadskassan.

Nu på 2000-talet har det kommit många nya vinproducerande länder såsom Australien, Amerika och Sydafrika. De nya länderna har tillfört något nytt genom att de låtit vetenskapen komma med i vinproduktionen på ett mera medvetet sätt, och kunnat producera hyfsade viner till en ganska låg kostnad. Den gamla vinmästaren av Fransk modell som helt litade på sina smaklökar tonas nog ner en del. Men analys genom smak är fortfarande mycket viktig vid vinframställning.