1:a sidan
Skip Navigation Links

Blad mögel
Skrivet 2016-04-24

Blad mögel är en svampinfektion som drabbar vindruvor och vinrankor. Parasiten upptäcktes i Europa slutet på 1870-talet och tros kommit till Europa tillsammans med Phylloxera. Samtidigt kan man läsa i Botanical Gazette (en Amerikansk botanisk tidskrift) från 1890 att man nyligen upptäckt 2-3 fall av peronospora i Amerika vilket inte varit sett tidigare.

Svampen angriper framför allt all grön vävnad på växten. Dvs. blad och gröna bär. På bladen så försvåras fotosyntesen och på bären så förbrukar svampen socker och smakämnen och får den utvecklas så blir bären förkrympta. För att Bladmögel ska utvecklas så har man en tum regel som kallas "tre gånger 10".

  • Temperaturen högre än 10 grader.
  • Mer än 10 mm regn
  • Skotten på vinrankan ska vare mer än 10 cm långa.

Parasiten övervintrar i i växtavfall på marken och på stammen. Kommer sedan regeln 3 gånger tio att uppfyllas så vaknar svampen och börjar sprida sig. Spridningen är ganska snabb när den väl etablerat sig. Det finns nog inget sätt att skydda sig mot denna parasit utan att spraya. De biologiska odlarna har försökt olika medel men med otillräcklig verkan. De förefaller använda koppar framför allt nu. Men koppar användningen har begränsats till att vara max 6 kg per ha och år vilket kanske inte räcker.

Det finns en hel del olika sprayämnen som man kan använda mot blad mögel. De vi använt och planerar att använde ett tag till är:

  • Koppar preparat vilket varit effektivt men har en begränsning på hur mycket som får släppas ut var i naturen, vilket vi vill respektera.
  • Fosetyl-aluminium (det riktiga svenska namnet kan jag inte hitta) är nog det medel vi tänker använda oss av i större utsträckning framöver.
Svenska: Bladmögel
Engelska: Downy Mildew
Italienska: Peronospora