1:a sidan
Skip Navigation Links

Kvalster
Skrivet 2016-01-07

Vi har tidigare år haft mycket lite kvalster, är egentligen inget problem. Den typ av kvalster vi haft är Colomerus vitis (blås kvalaster eller blister mite). Vi upptäcker dem normalt under maj månad. De syns då som en blåsa på bladet och vänder man på bladet så är undersidan vitgrå just under blåsan.

Ett blad med typiska blåsor av kvalster. Undersidan av ett blad där man kan se kollonierna. En beskrivande teckning. Avtecknat kvalster.

Den här kvalstern livnär sig på växtsaften hos vinrankan och sätter sig på bladen. Varelsen blir bara 0,2 mm lång och är svår att se med blotta ögat. Den övervintrar under skalet på knopparna och när skotten börjar växa så kryper den upp på bladen. Den kan bekämpas med något som kallas acaricida vilket vi använt. Vi har inte lyckats slå ut angreppet men det har heller aldrig blivit särskilt stort. Vi har väntat med att spray tills vi har upptäckt blåsorna på löven. Det kanske är bättre att spraya redan när knopparna börjar öppna sig så att man bemöter dem tidigt innan de hunnit bygga en fast punkt på bladet.

Språk:
Svenska: Kvalster
Engelska: Mite
Italienska: Acari