1:a sidan
Skip Navigation Links

Vinframställning år 2017
Skrivet 2017-08-30

Årets vindruveskörd närmar sig och den kommer att ske en knapp vecka tidigare i år. I år kommer vi inte att köpa några vindruvor från Piemonte utan använder endast våra egne druvor. Vi kommer det här året försöka tvätta druvorna innan de plockas. Det är ett försök som vi kommer att genomföra som vi inte sett någon annan stans. Det kan fungera men det kan också stätta igång svampangrepp på druvorna typ botrytis. Vår plan är att bara skölja vindruvorna med vattenslang när de fortfarande hänger på vinrankan, man kan också spruta med något tvättmedel om det är önskvärt. Sedan får de torka i två dagar, förhoppningsvis i sol. Förhoppningen är att druvorna ska vara mindre förorenade vid jäsningen... VI FÅR SE HUR DET GÅR.

Fokusen det här året kommer att ligga på undvika att vinet får kontakt med luften (syre) och därmed undvika de defekter av vinet som följer av det. Vi planerar att göra följande:

  • Tvätta druvorna med en vattenslang två soliga dagar innan plockning.
  • Ta bort stammen på klasen.
  • Krossa druvorna och lägga saften (med skal) i respektive tank.
  • Tillsätta jäst.
  • Lägga på ett lager med, Argon, för att skydda vinet från luftkontakt. Vi har det här året köpt ett instrument som sägs kunna mäta syrehalten i luften vilket vi kommer att använda.
  • Trycke ner skalen ordentligt de fyra första dagarna flera gånger om dagen. Efter varje nedtryckning ska vi försöka täcka tanken med argon-gas.
  • Efter 4 dagrs jäsning flyttar vi vinet till annan tank efter att vi kört det genom pressen.
  • Därefter får vinet jäsa färdigt under en oljefilm.

Vi planerar också att vid lämpligt tillfälle ympa in jäst för att starta malo-lactic jäsning. Det måste man dock besluta om efter att man ser hur temperatur och andra omvärlds variabler ser ut just då.

Efter jäsning kommer vi också att tillsätta sulfat i någon tank för se om det hjälper med sulfat (vilket det säkert gör eftersom det är så beprövat), och även se om vinets smak verkligen blir helt opåverkat. Vi tycker oss ha märkt att det blir en friskare smak på vin utan sulfat.

Sulfatet har använts i tusentals år och är bra för att det bl a dödar bakterier som gör vinäger tillsammans med luft i vinet. Det påverkar också vinets hållbarhet och dess färg. Vi är också osäkra om det går att lagra vinet i ekfat utan svavel tillsats. Som vi tänker nu så går det att lagra i ekfat under förutsättning att det lagras under exakt samma temperatur, en situation vi just nu inte förfogar över. Problem med varierande temperaturer är att när det blir varmt så sväller vinet och när det blir kallt så krymper vinet. När vinet krymper så fylls eventuell tom volym oftast med luft. Vi håller där på med utveckla en lunga som krymper och sväller i takt med att vinet växer eller minskar i volym... Men allt tar tid och det är svårt att hitta material för det vi vill göra.