1:a sidan
Skip Navigation Links

Teneriffa 2016-02-03

Teneriffa är en ö i Atlanten strax utanför Marocko och har en yta som är mindre än gotlands. Ön har en fast befolkning på ca 1 miljon och ön besöks av ca 6 miljoner turister årligen. Ön har uppstått ur vulkanisk aktivitet och hela ön präglas av den stora vulkanen som ligger mitt på ön, Teide, som hade utbrott senast 1909. Överallt på ön ser man pimpsten. Stora delar av jorden på ön har underskott av vissa för växtligheten väsentliga mineraler, vilket då kan visa sig genom att bladen blir brunkantade. Teneriffa har ett utomordentligt klimat året runt med en temperaturvariation från max dags temp. mellan 20 till 30 gr och massor av soltimmar.

Traditionen att göra vin på Teneriffa sträcker sig tillbaka till 1400-talet då spanjorerna började plantera vinrankor där och göra vin. In på 1600-talet så kom det igång en ganska omfattande export till England då det Kanariska vinet blev en populär dryck där. Under århundradena så avtog expoerten och under 1800-talet så upphörde den helt beroende på ett antal olika händelser. Krafttag har tagits för att få igång den Canariska exporten igen och då framförallt från Teneriffa.År 2000 så eporterade man 30 000 ton till ett exportvärde av ca 29 000 EUR.
Traditionellt görs vinet på Canariaöarna på ett speciellt sätt. Metoden är att man lägger ner hela druvor i ett jäsningskar och fyller karet sedan med koldioxid. Det blir att en jäsning av druvorna som sker innanför druvskalet. Sedan efter några veckor så krossas druvskalet och jäsningen kan slutföras. Vinet blir ett vin med lite tanniner och kan drickas väldigt omgående men inte bra för lagring. Samma framställningsmetod används för Beaujolais Nouveau. Numera används även mera traditionella metoder för vin framställning.

På Teneriffa finns inte den förhatliga vinlusen som kom till Europa 1863 och slog ut nästan alla vingårdar i Europa. Vinlusen (Phylloxera) fanns/finns i Amerika men där dödde den inte vinrankorna eftersom den i amerikanska endast angrep bladen. På vitis vinifire (europeiska vindruvesorter) angrep larverna rotsystemet. Laverna hade en utvecklings fas i eller på rötterna och förhindrade kommunikationen mellan bladverket och rotsystemet, och plantan dog.
Landskapet är väldigt sluttande och många vingårdar ligger på terasser där man inte kommer fram med jordbruks maskiner utan det mesta måste göras för hand.

Det var svårt för oss att besöka vingårdar på Teneriffa eftersom de oftast bara talade Spanska. Vi besökte endast en vingård, Vinatigo, och även där var det svårt med språket och vi kunde inte ställa de frågor vi riktigt önskade, beroende på otillräckliga språkkunskaper. Men vi köpte olika sorters vin från butiken och provsmakade.

Hur smakar vinet.  

Vi provade bara röda viner.
Man säger ofta på Teneriffa att man kan känn smaken från vulkanen Teide eller smaken från lavan från Teide, eller liknande. Vi viste inte hur en vulkan smakar men det vet vi nu. Smaken är väldigt kryddig, svart peppar, torr och inte särskilt fruktigt. Lite jordsmak men kanske något kort smak (vilket vi tycker var bra). Vinet från Teneriffa behöver luftas lite innan det dricks. Vi hittar inga viner från Teneriffa på systembolaget, vilket är en brist, men man kan ju beställa via internet. Kommer du över en flaska så prova den!

Bodegas Vinatigo

Vi hade klara språkproblem även på den här vingården man är tacksamma för besöket och det var mycket intressant att se hur de gjorde vin. I vineriet så gör man ca 200 000 liter vin per år, vilket är en ansenlig mängd. Alla vindruvor som kommer in till vineriet fryses först innan man tar bort stjälkarna och kör ner dem i en fermenteringstanken. Vineriet är gjort en ganska hög byggnad och i den står det ett flertal jäsningstankar. Högst upp på byggnaden tar man in vindruvorna och låter druvorna falla ner i tanken efter krossning och avstjälkning. I tanken så har man en miljö där man helt kontrollerar temperaturen och jäsningen pågår i den hastighet man önskar. Hela vineriet är hopbyggt med kontor, laboratorium, provrum och motagningsrum på en väldigt liten byggnadsyta. Förmodligen har man utnyttjat höjdskillnaderna i bergets form och kunnat få ihop allt väldigt kompakt (bilden i huvudet ovan är hur vineriet ser ut från vägen). Allt var väldigt kompakt men kändes inte trång någon stans. Det är det mest effektiva och mest genomtänkta vineri jag sett på mina olika besök på vingårdar.
Vinet är ett mycket välgjort vin som har en ljus rödakt färg som går mot Falu rödfärgshållet. Skulle kunna vara tecken på att det är mycket oxiderat men det finns inga dåliga smaker i vinet som vi kunde känna. Smaken var ungefär som vi beskrivit ovan. Ett vin du verkligen måste prova för det är annorlunda!!!