1:a sidan
Skip Navigation Links

Sydafrika 2015-03-15

Under januari månad besökte vi Stellenbosch* området i Sydafrika och då flera stora och små vingårdar i området. Stellenbosch är en stad i Kapprovinsen i Sydafrika och är omgiven av många vingårdar, Sydafrikas största vin produktionsområde. Sydafrika står dock endast för några procent av världsproduktionen. Sverige är en av de största vinimportörerna av sydafrikanskt vin räknat i totalt antal liter.
Vinet som produceras är ofta fruktigt med hög alkoholhalt - något som fås när druvan har mognat bra. För att få en väl mogen druva behövs mycket sol vilket det finns massor av i Sydafrika. Solen lyser väldigt generöst (intensivt och många timma) under deras sommarhalvår. I Stellembosch området så ligger också Atlanten nära vilken svalkar ner temperaturen en hel del vilket också är viktigt för att fotosyntesen ska fungera bra.

Man har i Sydafrika liknande problem som Europa har med sjukdomar på vindruvor. När vi drack billigare viner gav det ofta liten smak av botrytis vilket gör att vinet blir mindre fruktigt och ger en mera sötaktig smak med glycerol känsla och lite unknare i doften.

 Den vingård som vi vill rekommendera är en mycket liten vingård på 20 000 kvm som heter Bien. Luca and Ingrid Bein flyttade till Sydafrika för ca 20 år sedan efter att besökt landet flera gånger. Luca är utbildad veterinär från Schweiz och ganska snart efter ankomsten så började de lära sig att odla vindruvor och producera vin bl a genom att avlägga en fil.kand. i oenologi. I slutet på 1990-talet så var det första vinet färdigt för att tappa upp i flaska. Många av de ca 20 000 flaskor de producerar exporteras till Europa och av naturliga skäl är Schweiz ett stort importörsland. De odlar bara druvan Merlot och producerar några olika typer rött vin samt ett rosévin . Rose vinet är inte dyrt och är ett ypperligt rosévin med en uttalad pepprig smak. Alla vinerna som de producerar är peppriga i smaken.

* 1800-talets första hälft var Stellenboschs befolkning ca 16 000 invånare varav 8500 var slavar, 6000 var vita och ca 300 var fria svarta. Nuär invånar antalet ca 80 000 personer.

Luca och Ingrid Ingrid racking vinet