1:a sidan
Skip Navigation Links

Sforzato di Valtellina Skrivet 2015-08-02

Sforzat är ett vin som görs i norra Italien väldigt nära sweiziska gränsen. Druvorna växer ganska högt (cirka 400 - 700 meter) på sluttningar av höga berg. Berg där man till och med har sommarskidåkning (se bild i huvudet). Man gör ett passito vin, det vill säga att man torkar druvan innan man pressar ut saften och låter den jäsa. Den relaitva sockhalten blir då högre samtidigt som en viss utveckling av smaken sker. Det är en ganska vanlig metod i Italien och det mest kända passito vinet är förmodligen Amarone vinet.

Lokalt kallar man vinet forzato (förstärkt), vilket kansk kan ha med namnets ursprung att göra. Vinet är fullständigt fermenterat och är kanska torrt till skillnad från många andra passito viner. Vinet har en utvecklad god arom som apasito viner gärna får. Lukten är välutveclad och kryddig med nöt och sylt. Smaken är full, rund och harmonisk. Vinet görs av druvan Nebbiolo som lokalt kallas Chiavennasca.

Vinet kostar ca 300:- på systembolaget och i Europa kostar det ca €20.

Vi besökte vingården CANTINA CASTEL GRUMELLO som ligger i området. Dom tuillverkade flera olika viner men det klart bästa vinet var deras Surfsat som var välsmakande. Det finns nog Surfzat viner med bättre smak men då kostar de mer också. Det här vinet kostade ca 100:-. Grummello är en väldigt liten vingård och jag vet inte säkert om de fortfarande tillverkar sforzato, åtminstone finns den inte med på dersa hemsida längre.
 
Bild Bild Bild Bild