1:a sidan
Skip Navigation Links

Rioja Skrivet 2015-10-31

I augusti det här året var vi och besökte Rioja området i norra Spanien och där flera vingårdar. Men vi hittade ingen typisk Rioja smak som man kan göra exempelvis kring Barolo och Amarone. Låt oss därför först berätta historien bakom Rioja viner.

För 150 år sedan så var inte Rioja egentligen något vin producerande område. Några bönder gjorde sitt eget vin och kanske lite till men någon större försäljning till andra områden förkom inte. Under 1860-talet kom den beryktade vinlusen till Europa och slog ut nästan hela Europas vin produktion. Rioja området som låg en bit från havet och som inte hade så mycket utbyte med andra vinproducenter slapp vinlusen för många år. Bordeaux området däremot hade många vin producenter och vingårdarna drabbades av vinlusen och praktiskt taget alla vinstockar dog ut i området. Man började se sig om efter var de kunde hitta vindruvor för vin tillverkningen. Man hittade ganska snart Rioja området som ligger ca 40 mil från Bordeaux och där satte man genast igång med att plantera nya vinstockar och köpa de vindruvor man kunde komma över. Rioja området blev en stor exportör av vindruvor till framför allt Bordeaux området. Efter en tid så började man också bygga nya vinerier och jäsa vin där. Fram mot sekelskiftet så kom även vinlusen till Rioja området men då hade man ett försvar mot vinlusen och det blev aldrig någon nedgång i druvproduktionen i området.
Försvaret var att man ympade sina vinsorter på Amerikanska vinstockar som var immuna mot vinlusens attacker.

Vindruvorna som används är framför allt tempranillo, garnacha och i mindre skala även graciano. Vinproduktionen verkar vara uppdelad så till vida att det finns odlare och vinerier. DVS att man skiljer på vindruveproducenter och vinproducenter i högre grad an vad man gör på andra ställen i världen.Vi provade fler viner och besökte flera vingårdar. Här tänkte vi återge besöket från Muga och Gomez Cruzado. Bägge vinerierna hade organiserade turer och informationen var lite tillrättalagd.

Gomez Cruzado är en vintillverkare med anor från tiden då vinlusen kom till Europa. Det är ett ganska litet vineri och vi fann här det godaste Rioja vinet som vi hittade i området. Det var Gomez Cruzado Reserva 2009. Vinet hade en underbar doft - i klass med ett Barolo vin. Doften hade starkt inslag av vanilj och kokos. Förmodligen något som kommer från ekfatslagring som görs under 18 månader. Smaken var ok men lukten lovade mycket mer som inte blev helt uppfyllt. Men munkänslan av vinet var rund och behaglig med lite fylligt intryck. Det här vinet vann priset som bästa Rioja vinet 2013 och var det bästa vinet vi provade i Rioja.
Hittar det dessvärre inte på systembolaget.

Muga var ett mycket större vineri som försökte använda sig av mera moderna vetenskapliga metoder. Vindruverna till deras reserva var: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo and 3% Graciano. Vinet mognar i ekfat (som man tillverkar själva) i 24 månader.
 De uppger att de plockar vindruvorna vid en sockerhalt av 230 g/l medan de säljer vin som är ca upp till 14% alkohol. Det betyder att man gör någon form av förstärkning av sockerhalten eftersom 230 g endast ger ca 11 % alkohol. Förstärkningen kan vara indunstning och/eller sockertillsättning, förmodligen det sistnämnda.
 Man använder sig också av äggvita som fining agent.
 Det kändes hela tiden att de försöker att göra ett jättegott vin men... dessvärre har de inte lyckats än. Det var absolut inget dåligt vin men inte den typen av vin som vi vill sätta på bordet. Andra kan förståss tycke annorlunda.
Reserva vinet kostar ca 165:- per flaska från systembolaget.