1:a sidan
Skip Navigation Links

Peimonte-Lange-Barolo Skrivet 2014-08-26

Barolo är en liten ort som ligger i området Lange i landskapet Piemonte. i området lange så odlar man framför allt vindruvor och tryffel. Landskapet är kulligt med Alperna i bakgrunden. På sluttningarna odlar man framför allt vindruvor medan i dalarna odlar man tryffel och även en del annat förståss. De vindruvesorter man framför allt odlar är:

 • Nebbiolo används till vinet Barolo och barbaresco
 • Moscato hittas bl a i Moscato d'Asti som är ett musserande vin.
 • Barbera, finns i flera olika vinsorter ex. Barbera d'Alba DOC
 • Dolcetto, som finns i Dolcetto di Alba

Sedan så odlar man förståss många fler sorter i området och det finns också flera DOC i området. Vi tycker dock att Barolo vinet är en av de riktigt stora sorterna i Italien. Det är ganska dyrt. En bra Barolo kostar ca 20-30 gånger mer än ett vanligt bordsvin.

Barolo är ett DOCG vin vilket är den bästa kvalitetsstämpeln på vin i Italien. DOCG föreskriver hur vinet ska lagras och och delvis framställning och hur resultatet minst ska vara. Ett Barolo vin ska ha:

 • Minst 13 % alkohol
 • Total syra minimum 5 promille
 • Torrt extrakt minst 23 g per liter. (Är bland annat ej fermenterbart socker)

Vi besökte tre vingårdar varav vi återrapporterar 2 nedan här.

Stra (klicka på rubriken om du vill se deras hemsida.)

Vingården drivs av av en familj som odlat vindruvor på gården i fem generationer. Det är inte den största vingård i området 0ch man har också en agriturismo del (rumsuthyrning med frukost). Man odlar druvorna Nebbiolo:

 • Barbera, används till Barbera d'Alba och Langhe Rosso Brajas Langhe
 • Nebbiolo används till Barolo, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso Brajas
 • Dolcetto används till Dolcetto d'Alba
 • Chardonnay Langhe Chardonnay

Man tar ut ca 0,5 liter per kvm vilket kan ses som ganska lite då man normalt räknar med att en kvm bör kunna ge ca 0,7 liter per kvm. Den stora rensningen av vindruvor sker i slutet av augusti precis efter att de flesta klasarna ändrat färg. Man går då igenom fälten och plockar bort alla klasar som inte riktigt har ändrat färg.

Vid vinifieringen så ligger vinjuicen blandad med skalen under 7 - 10 dagar med daglig pumpning over.

Vi har smakat på alla röda vinerna och gemensamt för dem är att de har en underbar doft och känns väldigt lättdruckna. Barolo vinet vi provade var från 201 och skulle möjligen behövas lagras lite längre så att de blev lite rundare. Det var goda viner.

Att bo agriturismo är en stor upplevelse som många av Svenskarna inte upptäckt. Har du möjlighet så stanna några dagar på det här stället, du ångrar dig inte.

5:e generationen med sina viner Första vinpressen Första vinpressen Vingård i snö med alper som bakgrund Vingård i snö med alper som bakgrund Vinklasar från Barolo Vinklasar från Barolo

Le Strette (klicka på rubriken om du vill se deras hemsida.)

Le Strette är en vingård som drivits i ca 20 år och drivs av två Mauro and Savio Daniele. De är båda utbildade enologer och verkar ha lyckats ta fram ett bra vin då deras vin vunnit flera priser. De använder en lite annorlunda metod att framställa vinet på. De låter nämligen vinet ligga över sin så kallade "Cap" (skal och kärnor) i 20 dagar. Man gör det genom att när vinet jäst färdigt så stänger man igen locket på jäsfatet så att inget nytt syre kommer in. Man filtrerar inte heller vinet. Mauro säger också att det viktigaste för att göra ett bra vin är beskärningen av vinplantorna. Man tar ut ca 0,6 liter vin per kvm.

Dom odlar:

 • Nebbiolo
 • Lampia som är en typ av Nebbiolo
 • Barbera
 • Dolcetto
 • Nas-cetta en druva som för några år höll på att försvinna men blir mer populär nu.

Vi har provat vinsorterna och vineerna har en jättegod doft. Barolo vinet vi provade var från 2010 men skulle möjligen lagras något år till för att rundas av lite till. Sammantaget var det goda viner. Vid jämförelse med vin från Stra så är det här vinet lite mer komplext och lite mer krävande att dricka.