1:a sidan
Skip Navigation Links

Studiebesök i Verona/Valpolicella

I månadsskiftet juni/juli 2012 var vi på studiebesök i Valpolicella och besökte tre vingårdar, nämligen; Le Croibe, Villabella och Campagnola. Villabella producerar ca 1 miljoner liter per år och Villabella ca 2 miljoner liter medan le Croibe bara producerar ca 200 000liter per år. Le Croibe gör för närvarande inte vinification själva för närvarande men planerar att att ta över det nästa år. Man använder i princip bara tre druvsorter, nämligen: Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Men Le Croibe berättade att man har provat att blanda i Cabernet Sauvignon tidigare men smaken på Cabernet Sauvignon var så stark  att den tog över smaken från de andra druvorna. Numer har man ingen Cabernet Sauvignon. Villabella har dock fortfarande en en del Cabernet Sauvignon och producerar bl a ett vin som vi också köpte några flaskor av.

I princip gör man 4 olika viner i området, nämligen:

  • Ripasso, ett enklare Amarone vin där man gör en andra gräsning tillsammans med pomace (kvarvarande skal och kärnor) från Amarone vinet
  • Recioto är ett sött dessertvin där druvan torkas först ock jäsningen avbryts antigen genom kyla eller att genom att inte tillsätter mera tålig gäst när den naturliga gästen dör av för hög alkoholhalt.
  • Amarone vilket är det klassiska vinet för området där druvan torkas i ca 4 månader innan man jäser druvan till vin. Det är väldigt viktigt under skördetiden att skalen på druvan inte förstörs och att det under torktiden inte börjar växa mögel eller insekter kommer åt bären. Skalen för inte skadas för då börjar vinet genast jäsa. Det görs runt januari och då är det väldigt kallt i området varför krossar skalen och lägger ner druvsaft och skal o stor tank men man hjälper inte till att sätta igång jäsningen. Det innebär att jäsningen tar ca 2 veckor annan den startar spontant. Så snart jäsningen startat så blir det varmt och processen fortgår mera normalt. Man använder också den naturliga jästen som finns på druvans skal för att jäsa druvan, möjligen att man tillsätter något mera tåligt jäst i slutet av jäsningen.
  • Riserva är ett Amarone vin som lagrats lite längre. Termen används allmänt för att markera  lite högre kvalitet på vin.
Något annat som jag noterade i området var att man band upp vindplantan på ett helt annat sätt än vad man gör i området där vi bor. Man  Vin nära Verona låter plantan växa ca 2 meter högt och sedan beskär man den och bygger en ställning så att hela den gröna kronan växer ovanpå mellanrummet mellan raderna. En teknik som jag tror är intressant och att man på så sätt kan få mera sol till vindplantan. Jag har för avsikt att prova den.

Man ansåg i området att det var den bästa tekniken att binda upp vindruvorna på men att nackdelen är att man måste handplocka alla druvorna eftersom det inte finns maskiner som kan komma åt och plocka vid sådan uppbindning.

 

Nedan lägger jag några bilder som komihåg bilder för hur man gjorde.