1:a sidan
Skip Navigation Links

Vårt vin Uppdaterad 2021-01-21

Vin görs av vindruvor som plockas från vinrankan vilket är en mycket gammal växt. Det finns ca 5000 olika vindruvssorter men det är bara ca 150 st som används kommersiellt.

Vin är ingen uppfinning som människan gjort. Om man inte plockar vindruvorna från rankan när de är mogna så börjar de jäsa alldeles naturligt med hjälp av den jäst som finns i luften. Man har kunnat iaktta hur apor med fördel äter vindruvor som är jästa, alltså innehåller alcohol....

Hur vi gör vin
Vår method att göra vin är att blanda torkade druvor med färska druvor. Vi arbetar med tre sorters vindruvor; Sangiovese, Dolcetto och Cannaiolo. Lite beroende på hur man blandar så blir det ett ganska starkt vin. Över 13 % alcohol. Problemet med den här metoden att göra vin är att få vinet att jäsa vilket innehåller en del utmaningar. Det jäser också mycket långsammare vilket innebär kanske tre veckors jäsning av vinet.
Det finns några olika sorters viner som arbetar med torkade druvor som exempel kan nämnas Det berömda Amarone vinet från Verona området och Sciacchetrà från Cinque Terra.

  • Amarone är ett starkt vin som kan nå ca 20 % alkohol. I området där vinet tillverkas så finns det naturligt jästsvampar som klarar den typen av jäsning.
  • Sciacchetrà ett vin som görs i Ligurien och där finns inte naturliga jästsvampar som klarar av en så hög jäsning utan vinet kommer upp till ca 13 % alkohol och där upphör jäsningen. Vinet blir istället mycket sött, typ ett dessertvin.
  • Sedan finns det många andra som tillverkar vin på torkade druvor också s.k. Vino Passito. det görs med blandad framgång men ofta ett mera välsmakande vin enligt vårt förmenande.
Vårt vin i tankar eller buteljer.
Vi har i princip två årgångar vin i lager och det är vin tillverkat 2019 och 2020.
  • 2019 är ett vin som nått 13,5 % alcohol men vi har inte lyckats fermenter det torrt beroende på att vi inte gjort helt rätt vid jäsningen. Det är hur som helst ett gott vin men lite för sött. Det finns inga dåliga smaker i vinet.
  • 2020 är ett vin som redan första veckan smakade mycket bra. Det smakar fortfarande bra men på ett helt annat sätt än vad det gjorde efter första veckan. Smaken ändrar sig hela tiden. Tidigare erfarenheter visar att smaken stabiliserar sig efter mars eller april. Det har jäst till ca 16 % alkohol och är fortfarande lite sött.
Vi är mycket spända för vinet vi gjort 2020 och tror att vi kommit på hur vi vill göra vinet och få det att fungera. Det viktigaste är nog att reglera kontakten med luften, sedan är det också att kontrollera jäsning.

Vad vi nu har att försöka hitta den optimala blandningen, enligt våra gommar.