1:a sidan
Skip Navigation Links

Dagbok från Cantinan

Här försöker vi rapportera om vad som händer i Cantina (vineriet). Notera att arbetet med vinet i Cantinan sträcker sig över flera år och det år som väljs i nedrullningslisten är det år som druvorna plockades.
Temperatur och väder försöker vi att alltid ange för kl 12 på dagen.
Regnmätaren vi köpt på Clas Olsson fungerar inte. Den andra har nu gått sönder.

Markera år i nedrullnmingslistan.
 
Datum Väder Temp Regn Beskrivning
2020.09.19 28,00 0 Vi har idag transporterat de torkade druvorna till cantinan och där tagit bort stjälken och tillsatt juice och skal till vinet som vi satte på jäsning för några dagar sedan.

Jäsningen för tidigare vinet har satt igång bra och vi hoppas att det ska vara så mycket jästsvampar igång att det även klarar av att starta jäsning för den juice vi tillsätter.

Parametrar vi läst för det tillsatta juicen är:
Vikt på tillsatta juice och skal = 132,1 kg
Brix = 32
pH = 3,2
Brix för den blandade juicen var 14,5

Den blandade ljusen (ojäst) borde få ett brix 25,3 som motsvarar potentiell alkohol på 14,6 grader. Detta är en uppskattning jag får när jag använder Jonathan Musthers VinoCalc.

2020.09.17 28,00 0 Vi har idag tillsatt jäst till vinet. Vi använde ett jäst som kommer från Enotecnica och kallas Passito.

Metoden var att värma kranvatten till 37 grader och sedan tillsattes super starter varefter jästen tillsattes. Det hela stod i 20 minuter och därefter tillsattes en liter vindruve juice och det fick stå i sju minuter. Därefter så hällde vi blandningen i vinet.

2020.09.16 28,00 0 Vi har idag kommit in med 169 kg vindruvor. Sockerhalt var 20,1 brix och pH varierade vid mätningarna men den sannolika mätningen gav 2,9.

Stjälkarna togs bort och de kördes genom "krossen" ner i en tank. Vi tillsatte två tabletter med sulfa. En tablett ska ge 30 ppm per 100 liter.

Vad som nu återstår är att varje dag pressa ner skalen i saften.