1:a sidan
Skip Navigation Links

Sammanfattning av året 2016 ändrad 2017-01-11

Väder:

Våren 2016 var kylig och ganska regnig. Efter midsommar kom dock sommarvärmen med kraft. Från midsommar till mitten av oktober blev det ovanligt varmt med en temperatur på närmare 35 grader under många dagar och det kom inget regn. Samtidigt var luftfuktigheten högre än normalt vilket befrämjar olika parasitangrepp på vindruvorna. I slutet på juli kom det också två hagelskurar vilket skadade vindruvorna en del. Det är bären som sitter högst upp som i första hand träffas och blir punkterade och det här året blev det var det bara skalet kvar vid plockning. Det var kanske 2-3 bär per klase som blev skadade.

Statistik

Blomning   14/6
Färgbyte (Invaiatura)   09/8
Plockning  Dolcetto 14/9
  Cabernet Souvignion (19 grader Babo) 22/9
  Sangiovese  (19 grader Babo) 30/9

Allmänt:

Året började bra genom att vi beskärde vinstockarna i slutet av februari och det verkade komma mycket frukt det här året eftersom det var mycket knoppar på de flesta stockarna. Vi sprayade med ogräsgift under själva raden av vinrankor. i övrigt så slog vi gräset (ogräset) med en cutter.
Den 6 april upptäckte vi att något djur hade ätit på knopparna. Vi misstänker att det är Broddmask som klättrar upp på stocken under natten och äter av knopparna.Vi sprayade en gång med Diecis. Möjligen hjälpte det något men angreppen fortsatte och många knoppar blev uppätna. En knopp har primärt, sekundärt och tertiärt skott som kommer allt efter som de blir skadade.De sekundära och tertiära har mera växtkraft och mindre med vindruvsklasar (dock inte så farligt för Sangiovese). Vi odlade fram underskotten och lät också en hel del sidoskott komma fram. På så sätt lyckades vi rädda årets skörd som blev nästan ok men det blev väldigt mycket jobbigare med att rens bort löv som växte i jätteomfång. Dessutom blev raderna något bredare och mindre med sol kunde tränga ned.

Undervegetation:

Undervegetationen hanterade genom att spruta med ogräsmedel under själva vinrankan, ca 3 dm brett. Sedan så slog vi gräset mellan raderna med en trimmer. Det gjorde vi 3/5, 6/6, 4/7 och 29/9.

Sjukdomar:

Bären var friska och fina hela säsongen , och även vid skörden. Inga tecken på Botrytis eller andra sjukdomar. Däremot hade vi en del rankor som visade tecken på en sjukdom, sk mal dell'esca, vilket är en svampsjukdom som angriper vinrankor över hela världen. Sjukdomen ger nedsatt skörd och efter några år så kan vinrankan vissna.
Vi markerade alla rankor under hösten med röd tejp och i december, när marken var mjukare så grävde vi upp dem för att under 2017 plantera nya.

Undervegetation:

De sprayningar vi gjort framgår från sidan "Sprayningar 2016".