1:a sidan
Skip Navigation Links

Sammanfattning av året 2015 ändrad 2016-01-22

Årets sammanställning beskriver bara hur vi arbetar med druvorna och fösöker få fram friska druvor. Arbetet i cantinan redovisas i dagboken och vi planerar att skapa en ny dagbok för cantinan.

Sol och varmt.
År 2015 har varit väldigt varm, över 35 grader, och praktiskt taget inget regn under hela sommaren. Solen har varit väldigt bra för både oliver och vindruvor. Vindruvorna får inget vatten men visade inga tecken på torkning. Temperaturen på bladen av vindruvorna ska helst inte överstiga 35 grader vilket vi i stort sett inte kunnat uppmäta. Vid något enstaka tillfällen hade temperaturen överstigit 35 grader med någon grad. Sammantaget har det varit ett bra år för vindruva odling.

Det här året har vi byggt stöttor för de vindruvor vi satte året innan. Vi har ändrat stöttningen för Cabernet sovignon från pergola till enkla stolpar med ståltråd emellan. I början av sommaren så började vi med att spraya gödning på plantorna. Det gjorde vi varje gång vi sparayade med något annat. Vi tycker det gav en god effekt på vindruverna och ämnar nog fortsätta med det. Sprayad göning som jag använder innehåller bl a bor magnesium forsfor kalium och calsium osv. Ämnen som inte så lätt kommer till plantan annars.

Kronologiska aktiviteter

10/1 Beskar vinrankorna
21/4 Första sommar beskärningen. Tog bort oönskade skott och band upp kvistarna mot tråden.
27/5 Kunde konstatera att de vindruvor som sattes 2013 hade fått många blad som var bruna i kanten (se bild). Vi gjorde en jordanalys och såg att jorden var ganska sur ca 6 på ph skalan. Det kan göra att typ Bor inte tas upp riktigt. Sådde på kalk inom några dagar och i juni började vi spraya med gödning. Detta är något som bekymrar oss och något vi får hålla uppsikt på nästa år också.
4/6 Blomning
11/6 Uppstående blomstjälkar börjar böja sig nedåt efter blomning. Började tunna ut vindruveklasarna så att det blir ungefär 1 kg färdiga vindruvor per ranka och högst en klase per kvist. Det är nu svårt att hitta alla blomställningar varför vi missade säkert många.
15/7 Glesade ut antalet klasar.
13/8 Vindruvorna byter färg till svart.
28/8 Första socker provet som gav:
Sangievovese 16 grader Babo
Dolcetto          16 grader
Rosesse          --
Cabernet sauvignon 17 grader

17 grader babo motsvarar ca 11 % alkohol.
4/9 Köpte vindruvor lokalt som vi plockade och satt för jäsning till vin.
10/9 Byggde ställning för att torka vindruver i, Se bild. Vi plockade också Dolcetto och la för torkning.
18/9 Plockade resterande av våra vindruvor som vi tog bort skaften krossade och satte för jäsning.
21/9 Avbröt torkningen av Dolcetto och tog bort skaften och krossade och la till i byttan som det allaredan fanns vindruve juce som jäste.