1:a sidan
Skip Navigation Links

Sammanfattning av året 2014 ändrad 2015-01-18

Regn regn...
År 2014 har mycket präglats det mycket regnande som kom i slutet på december och i januari. Det kom under drygt en månad nederbörd som motsvarade vad som normalt kommer under två hela år. För oss innebar det att murar rasade och marken på några terrasser sänktes ytterst väsentligt. Under året så fick vi ta bort ca 50 vindrankor för att jämna till margen och plantera nya vinrankor.Dessvärre så upprepades hela processen under december 2014 då det kom massor med regn och på samma sätt så förstördes murar och jorden sänktes.

Vi försökte det här året se till vindruvorna en gång i veckan och samtidigt spraya dem. Vi har det här året sprayat mycket beroende på att vi ville möta förra årets kraftig angrepp av bladmögel... vilket lyckades.

Ny plantering
2014 så planterade vi 200 Canaiolo och 200 Sangiovese. Dessutom tog vi bort ca 50 st. Dolcetto beroende på skador i marken och återplanterade vi Rossese. Bygga stöd för de nyplanterade vindruvorna har inte gjorts än.

Vinkällaren
Det här året har vi inte hunnit göra mycket åt vinkällaren. Vi har städat ut den och flyttat dit en del grejer så att vi hjälpligt kunna gör lite testvin i år.

Vindruvor
Sangeovese. Vi gjorde ett stort misstag förra året med de först planterade Sangeovese så att de blev delvis besprutade med växtgifter och blev väldigt mycket påverkade. Det var dock inga plantor som dog så vi hoppas på att få bra skörd nästa år. Fjolårets plantering av Sangeovese gav nästan ingen frukt det här året. De är planterade lite högre och det är möjligen lite torrt där.

Cabernet sauvignon har artat sig bra det här året. Gav en del frukt men sockerhalten blev ganska låg vilket till del är normalt för nyplanterade vinrankor. Plantorna växte inte väldigt yvigt.

Dolcetto gav frukt man det blev problem beroende på att regnet flyttade plantorna och raderna kom för nära varandra.

Rossese är en vinplanta som växer mycket och ger väldigt mycket bär. Vi har plockat bort väldigt många vindruveklasar för att förbättra kvaliteten. Tog nog ut för mycket frukt i alla fall.

Vendiema
2014-09-23 Vår första vendiema. Den började kl 06:30 på morgonen och omfattade dolcetto. Bären började ramla till marken (vilket dolcetto gör när de är mogna) men sockerhalten var låg ca 16,5 babo.

2014-10-12 Andra vendieman.
Rossese var rikligt förekommande och vi bör nog rensa lite mer nästa år. Druvorna var ojämnt mogna men hade ett genomsnittligt sockervärde på 18 babo (Potentiell alkohol 12 %). Rossese hade klar förekomst av botrites. Alla bär var inte angripna men kanske hälften.
Sangeovese var inte så många klasar beroende på missöde som tidigare redovisats här men de var mycket väl slutna klasar och ganska stora klasar. Hade lite botrytes men mycket lite. Sockerhalten var 16.8 babo ( ca 11 % potentiell alkoholhalt). Väl slutna klasar som verkade väl utvecklade. Verkar lovande för nästa år.
Cabernet sauvignon hade inte väl slutna klasar och bären var små. Hade ingen botrites och det var lättplockade. Sockerhalten var 18,5 babo (närmare 12.5 % alkohol). En spännande nyplantering i området som verkar ha lyckats bra.

Läs mera

Vintillverkning
Vindruvorna kom in till cantinan gånger och vi valde att göra lite olika saker av juicen.
Dolcetto försökte vi göra balsamvinäger genom att dunsta in det till drygt 30 garder babo (under ungefär 12 timmar)(något i överkant för en bra jäsning). Sedan efter en vecka så satte vi igång jäsningen genom att vi tillsatte en jästblandning. Juicen jäste drygt en vecka upp till ca 14 % alkohol. Där fastnade jäsningen med massor av socker ofermenterat. Det borde ha kunnat jäsa till åtminstone 16 % alkohol, men vi nöjde oss med den jäsningen. Vi lät sedan vinet stå i ett öppet kärl för att bli vinäger. Den 11 december smakade vi det som ska bli balsamico och det är fortfarande väldigt sött. Vi beslöt att vi tar ut en del och gör dessertvin av det. Vi tog ut en del av "vinägern" och tillsatte brandy så att alkoholhalten blev 20 % och buteljerade. Dessvärre hade vi ingen filtreringsmaskin och vinet blev väldigt grumligt.
Övriga druvor Vi pressade Rossese och Sangeovese för jäsning. Sedan tog vi bort stjälkarna från Cabernet sauvignon och dunstade in under sex timmar. Den indunstade juicen hälldes sedan ihop med den andra juicen och vi kunde avläsa ett babo tal på 19,5 grader eller en potentiell alkoholhalt på ca 12,5 %. Vinet jästes och står nu och mognar.