1:a sidan
Skip Navigation Links

Cantinan 2016 Uppdaterad 2019-12-21

2016 gjorde vi lite flera olika viner. Vi gjorde:

  • Sangiovese med dolcetto lagrat i ekfat
  • Sangiovese med Dolcetto lagrat i ståltank.
  • Dolcetto och Cabernet Souvignon
DatumBeskrivning
20160910Köpte Dolcetto från Peimonte som sedan lades för torkning.
20160914Plockade våra egna Dolcetto
20160930Plockade våra Sangiovese som hade ett Brix på 22,3
20161005Sangioveser nu jäst till ca 13,8 % alcohol.
20161006Tillsatte jäst eftersom naturligt jäst inte alltid klarar av att jäsa vidare efter 13 - 14 % alkohol.
20161014Flyttade vinet till ny tank och tog bort skal och kärnor från vinet. Täckte sedan med olja. Allmänt kan sägas att det var problem med att jäsa vinet det här året
20161105Flyttade vinet till ny tank.
20161209Tillsatte bentonit, äggvita (för klarifiering) och la i ek chips.
20170405Tillsatte 27 g bikarbonat för att reducera surheten i vinet.
20170405Tillsatte 10 gr bikarbonat.
20170613Överförde del av vinet till ett ekfat (100 liter).
20170816Ekfatet tömdes på vin som överfördes till damejeanne
20170909Buteljerade vinet från damejeanne
20171223Buteljerade resten av vinet

Smakens förändring under tiden framgår av tabell nedan. Allmänt kan konstateras att vinet som inte varit i ekfat blev mycket bättre och ekfatet tillförde för mycket bitterhet till vinet.
Utveckling och smak över tiden beskrivs genom att vi kopierar över dessa dela från dagboken.

Datum Beskrivning
20191027 Vinet som inte legat i ekfat var egentligen ganska smaklöst och bästa datumet har passerats.
Vinet i ekfat hade kvar smaken från ekfatet men smaken av vinet är nog i stort borta.
20190524 Det var en tydlig smak av tanniner i vinet.
20190223 Den här var inte dålig det var ett riktigt gott vin i den här flaskan. Eksmaken hade rundats av praktiskt taget helt. Vinet var klart lätt drucket det var kanske lite av komplexiteten hade gått förlorad men klart bra.
20181224 Vinet har mjuknat ytterligare i smaken. Men behöver bli än mjukare för att vara fullt bra. Vi noterade också lite körsbärssmak i vinet. Tycker också att den rödbruna färgen har tilltagit en del, vilket kan tolkas som att det blivit mera oxiderat.
20180925 Vinet har en härlig bouquet (kommer från ekfatete)
Den fruktiga smaken har kommit fram mera.
Den syrliga smaken har något tonats ner.
20180623 Den är fortfarande något lite för sträv. Men det börjat komma fram en underbar doft från vinet.
20180615 Det har uppenbarligen rundat av sig I smaken och den fruktiga smaken kommer fram bättre.
20180517 verkade som om den lite beska smaken från ek lagringen börjat avta och även att lite fruktig smak framkommit.
20170909 Det är fortfarande strävt efter ekfatet men de blommiga smakerna har kommit tillbaka och det ger mycket hopp om att vinet kan bli bra. Vinet har också fått en lukt av mera bränt och tjära men även den kan utvecklas.
20170816 Tanniner från ek återfinns mycket i smaken. Just nu så stark att den förtränger andra smakerna nästan helt.
20170709 Vi har en mera expert låtit smaka vinet och fått följande utlåtande: Nice fruit ( black cherry, plum, blackberry), good structure, nice and ballanced acidity, smooth tannins. Of course still very young, but pleasant and already nice to drink, - but lightly taste of aceton in nose and mouth. He never before drank the mix of dolcetto and sangiovese but was surprised of the harmony of this blend.
20170421 Smakade vinet och det börjar faktiskt ta form. Det börjar närma sig det vin v4 vill ha.
20170411 Vinet verkat ha lugnat ner sig en del och släpper fram lite mera smaker nu när pH:et höjts en del.
20170401 Smaken har avrundats en del och det har släppt fram lite mera smaker, men det är inte den smak vi förväntat oss.
20170221 Vi har nu smakat Sangiovese och på något sätt så har smaken ändrats lite oväntat. Det finns fortfarande en god grundsmak men den har blivit mycket svagare. Det bittra har förändrats till bättre men är fortfarande bitter men inte helt obehaglig utan mere en lite pepprig smak inte heller allt för starkt pepprig. le>
20161219 Först när man tar in vinet i munnen så träffas man av en väldig behaglig smakupplevelse. När vinet förs bakåt i munnen så kommer en lite bitter smak fram dock inte helt oangenäm, som kanske kommer att försvinna när det mognat ytterligare.
20161209 Vi har också smakat vinet och det smakar intressant men klart strävt i smaken.

En grundläggande fråga är hur man ska skydda vinet mot syre. Vi har arbetat en hel del med det det här året utan att riktigt hittat en lösning som vi är nöjda med. Det vi vill uppnå är att sätta ett lufttätt lock en bit över vinet och mellan vinet och locken lägger en en inert gas som skyddar vinet. Att ha ett mindre utrymme med gas är viktigt eftersom med ändrad temperatur så ändras också volymen på innehållet i tanken.
Vi har en princip skiss för hur vi vill lösa tekniken men kan inte hitta den utrustning som behöves.