1:a sidan
Skip Navigation Links

Balsamvinäger                         TBV, Traditionell Balsam Vinäger
Skrivet 2014-03-22

Ursprunget till vinäger är vin (eller andra jästa produkter) där alkoholen (etanol) har oxiderats till ättiksyra med hjälp av en bakterie. Vinäger har funnits i närmare 10 000 år. Balsamvinäger är på samma sätt vin där alkoholen övergått till ättiksyra med den skillnad att sockerhalten har höjts i vindruvesaften genom indunstningen. På så sätt får man en hel del socker att vara kvar i vinägern eftersom allt socker inte kan jäsas till vin. Dessutom så, traditionellt, lagras balsamvinägern länge i olika trätunnor och på så sätt tillförs en hel del garvsyra från träet trätunnorna som med tiden rundas av.

Traditionell balsamvinäger härstammar från Moden i Italien och är bara 2-300 år gammal metod. Det traditionella sättet att tillverka balsamvinäger görs enligt ett hemligt recept som bara är känt för några få till verkare.

Utifrån det vi läst oss till ska vi göra en egen balsam vinäger. Vi tänker använder oss av den övergripande modellen i korthet beskriven ovan vad vi vet om att lagra och avrunda garvsyra. Sedan får vi prova oss fram till vad som är bäst.

Prisindikation av balsam vinäger är ca 500:- per 100 ml om vinägern är 12 år. Och den används mycket sparsamt, bara några droppar, på sallad, parmaskinka, ost eller kötträtter precis innan de serveras. En utmärkt lite sötsur krydda.

batteria Flaska  
Lagras i fat av ek, kastanje, körsbär, ask och mullbär. Traditionell flaska. Fat med en duk över öppningen.