1:a sidan
Skip Navigation Links

Rapport för 2014 2015-04-27

2014 var det första året som vi försökte göra balsamvinäger och vi använde druvan Dolcetto eftersom den måste plockas mycket tidigare än andra druvor och kan vara lite svår att göra vin av. Plus att vi inte har så mycket Dolcetto.Den 23 september plockade vi de Dolcetto vi hade och forslade dem till vår Cantina. Väl i Cantina så tog vi bort stjälkens stam för hand och kastade vindruvorna i en stor aluminium panna som rymmer 50 liter. Efter att det arbetet var klart så påbörjade indunstningen genom att vi värmde upp massan till ca 80 grader. Det pågick i ca 6 timmar. Nästa dag (den 24) så tog vi bortskal och kärnor från juicen och pressade under lätt tryck. Därefter så tillsatte vi ett halvt kg socker (eftersom druvorna var något socker fattiga) och fortsatte indunstningen i ytterliggare 6 timmar. Jäsningen av vinet gick ganska långsamt. Den 5 oktober hade vi en juice som innehöll 10,5 % alkohol och en socker halt på ca 20 %. Det innebär att sockerhalten varit för hög när vi började och att vinet borde ha jäst mycket mer.

Vi låt sedan vinet stå i en öppen damejeanne täckt med ett tygstycke så att inge ramlade ner i vinet. Den 3 december kunde vi konstatera att ingen förändring av vinet till vinäger hade skett. Alkoholhalten var då ca 14 %. Det skulle möjligen blivit en förändring om vi väntat och kanske tillsatt lite färdig vinäger. Vi beslöt dock att vi försöker göra ett dessertvin av vinet genom att tillsätt lite billig konjak och få upp alkoholhalten till ca 20 %. Vi gjorde ca 20 flaskor.

Resterande juice överförde vi senare till det andra vinet som vi gjort och hoppas att det ger en jäsning till som gör att det vinet blir mera vuxet. Cantinan är för närvarande ganska kall och en andra jäsning har inte kommit igång än.

Experimentet med en andra jäsning är intressant eftersom det är vad vi eftersträvar att göra med det röda vin som vi planerar att göra.