1:a sidan
Skip Navigation Links

Fastställa plockningsdatum. Uppdaterad 2019-08-13

Saker som behövs:

  • Refraktometer
  • Vitlökspress
  • Liten skål
  • Destvatten
  • Någon trasa

Gör man det utifrån stora vingårdar så ska man en gång i veckan (eventuellt 2 ggr i veckan) plocka ut ett statiskt urval av vindruvor från vingården och testa dessa för socker, och syra. För oss skulle det innebära att vi fick plocka ca 500 bär åt gången (åtminstone) och det tycker vi är lite mycket. Vi fastställer också endast socker halten.

I slutet av augusti kommer vi att plocka prover, ca 5 bär åt gången, och krossa dem mede en vitlökspress och samla upp ljusen i en lite skål från viljken vi sedan tar prov för att fastställa sockerhalten. Resultatet skriver vi in i dagboken. När sockerhalten slutar att stiga eller bären börjar bli dåliga så plockar vi.

Förra året plockade vi bara en gång och det var 20181003.