1:a sidan
Skip Navigation Links

Dagbok från Cantinan

Här försöker vi rapportera om vad som händer i Cantina (vineriet). Notera att arbetet med vinet i Cantinan sträcker sig över flera år och det år som väljs i nedrullningslisten är det år som druvorna plockades.
Temperatur och väder försöker vi att alltid ange för kl 12 på dagen.
Regnmätaren vi köpt på Clas Olsson fungerar inte. Den andra har nu gått sönder.

Markera år i nedrullnmingslistan.
 
Datum Väder Temp Regn Beskrivning
2018.11.16 9,00 0 Har idag provat årets vin för att se hur det utvecklas. Smak Är lite utav allt vin vi utvecklar. Fruktigt med lite känning av russinsmak. Det finns också den syrlighet som vi funnit i alla andra viner vi gjort men vilken brukar avta med tiden.
Alkoholhalt Är 13 - 13,% alkohol.
Vi gjorde också ett test av Svaveloxid i vinet med Rippers metod. Det visade dock något högt So2 värde varför vi måste göra om det.
2018.10.13 22,00 0 Idag har vi haft källararbete helt och hållet, vinet jäser fortfarande även om lite mindre intensivt, och förutom att städa, diska och plocka i ordning så har vi:

- Tillsatt Ekflan till vinet för att vinet ska få lite smak av ek tanniner. Metoden har varit att vi lagt ungefär ett halvt kilo i en nätkasse och sedan sänkt ned det i vinet genom att binda ihop nätkassen med en stål bit som vi sänkt ned i vinet.

- Vi har också tillsatt klarificeringsämne som heter Clar Polywine P från L´Eno. Det är ett vitt pulver som vi strött ovanpå vinet i förhoppning om att det långsamt ska sjunka ner. Medlet innehåller PVPP,, Bentonit och gelantine från fisk. Vi tillsatte ca 70 gram.

Totalt är den här satsen ca 350 liter som vi arbetar med.
2018.10.11 21,00 100 Vi har idag flyttat vinet till ny ståltank och därmed avskilt skal och frön från vindruvan. Det hela har förlöpt ganska bra. Dessvärre så släpper vinpressen igenom en del skal som ligger ovanpå och flyter. Vinet är inte helt färdigjäst än men i morgon kommer vi att tillsätta clearifier, lufta vinet osv. mer om det imorgon. Tillsatte idag även en tablett svavel.

Vinet ligger under ett sk oljelock utan att olja tillsatts. Detta för att minska ytan i kontakt med luften.

2018.10.08 20,00 5 bra nu och temperaturen på fermenteringstanken var 5 grader högre än omgivningen... ser bra ut.

Glömde igår kväll skalen men det borde inte betyda något.

2018.10.07 20,00 10 Vinet jäser bra nu och har gjort så i någon dag. Det är cirka tre grader mer än omgivningen. Skalen pressas ned två gånger om dagen.
2018.10.04 23,00 0 Idag vid nedpressning av skalen så gjorde vi också några tillsatser. Nämligen:
Sulfa 22 mg/hl
Socker 5 kg
Aktivator för jästen, PSB1.

Vi försökte också mäta Ph men mätaren visade 4,05 vilket vi inte riktigt tror på. Får kontrollera detta.

2018.10.04 23,00 0 Vi trycker ner skalen 2 gånger per dag vilket vi tänkt göra i fem dagar.
2018.10.03 22,00 0 Vi har idag skördat vindruvorna och det blev möjligen något bättre än väntat. Utfallet blev:

Område Sort Antal Vikt Totalt kg Utfall
1 Sangiovese 121 155 20 13
2 Sangiovese 247 200 50 50
3 Sangiovese 284 210 60 65
4 Canaiolo 124 120 15 34
5 Cabernet 512 120 61 77
6 Canaiolo 117 130 15 25
7 Sangiovese 286 250 70 80
Dolcetto 289 250 70 82


För rad 1 som verkar blivit felaktigt uppskattat beror på att många vindruvor blev stulna där. Någon som kommit in och stulit.

Totalt blev det 18 % mer än uppskattningen. Bra uppskattning!

Alla vindruvorna har vi tagit bort stammen på druvorna och krossats på det sätt som vi gjorde i förra året. Allt har sedan blandats i en tank och samma tank. Det blev för lite för att kunna delas på.

Sockerhalten i vinet blev i år Brix 20,5 vilket teoretiskt motsvarar ett alkoholvärde på 11.4 %