Pressning av oliver.
Den kvarn vi tänker använda är en mycket liten kvarn som ägs av ett konsortium.
Vi ser att kvarnen har flera fördelar mot de större och mera kommersiella kvarnarna.
Några av dessa fördelar är:
|
- Oliverna kommer in till kvarnen sköljda och rensad från löv. Oliverna töms i en
låda.
- Oliverna skruvas upp till kvarnen.
- Väl där så töms de ner i en
tratt som matar oliver till kvarnen.
|
|
Den traditionelle olivkvarnen är två stora stenhjul som rullar över en stor stenplatta
på vilken man lägger oliverna vilka då blir krossade. Metoden används fortfarande
väldigt mycket men i den har kvarnen så sker krossningen genom att en elektriskt
driven kolv går fram och tillbaka och nya oliver matas in successivt. Massan kommer
sedan ut vid den gröna pilen.
|
Pastan matas ner i en låda där vatten tillsätts och pastan bearbetas av en skruv,
bearbetningen görs nog under en halv till en timmas tid.
|
|
|
Pastan läggs sedan upp på en metallbricka som staplas på varandra i pressen.
|
|
Pressen är en vanlig hydraulisk press som pressar ihop brickorna med pastan. Trycket
som används är ca 500kg/cm2.
Sedan rinner blandningen av olja och vatten ner i en tank som får stå över natten.
|
|
Efter ett halvt dygn så har oljan separerat från vattnet och oljan ligger överst.
Man trycker då ut oljan genom att man sätter på den här glastuben på tanken och
ansluter en vattenslang i botten på flaskan. Oljan trycks då uppåt och kan då överföras
till ren fin olja som i det här fallet är en plastdunk. Plastdunkar är ingen bra
förvaringsplats för olja men alldeles utmärkta för att transportera olja.
|