1:a sidan
Skip Navigation Links

70 % av Extra Virgin olja är inte extra Virgin. (Uppdaterad 20131010)

Olivolja är en mångmiljard industri och det finns många sätt att fuska på. Ett vanligt sättet är att spä ut olivoljan med billigare olja och på sätt öka sin profit.

Det finns flera undersökningar som visar på att ett gigantiska bedrägeri pågår med att producenter påstår att oljan är Extra Virgin trots att den inte är det. 2011 testades 124 olika exempel av Extra Virgin oljor i USA och två tredjedelar uppfyllde inte kraven. Liknande tester har gjorts flera gånger världen över med samma resultat. I Italien 2008 så blev ett femtital tillverkare anhållna för att producerade falsk olja.

Vad är Virgin olja: Det är olja som framställs genom krossning av oliverna för att få fram oljan som sedan tas oljan ut genom att massan pressas under stort tryck. Bara vatten, som avskiljs senare i processen, får tillsättas. Virginolja ska vara en ren naturprodukt. Oljan kallas Extra Virgin är per definition att den inte innehåller mer än 0,8 g syra av 100g olja. Läs mer här

Olja som innehåller en hel del fleromättade fetter degenereras med tiden på sådant sätt att de fleromättade fetterna spjälkas upp och bildar enkel omättade fetter. Andra saker som också påskyndar uppspjälkningen är om oljan utsätts för ljus eller värme. De fleromättade fetterna anses i lagom mängd vara bra för kroppen. Enkelomättade fetter är inte heller de värsta fetterna om man graderar alla fetterna på skalan för nyttighet. den har i sig också vissa positiva egenskaper

Hur hitta den nyttiga Extra Virgin olja: Dessvärre finns det inget säkert sätt att identifiera Extra Vergin olja utan att genomföra ganska avancerade kemiska tester. Några saker kan man dock tänka på:

  • Köp bara olja som lagras i en mörk flaska.
  • Kontrollera skörde-datum på etiketten och den bör inte vara äldre än ett år.
  • Om flaskan är märkt light pure eller blended då är det inte Extra Virgin olja.
Det finns också ett litet test du kan göra själv som inte är säkert men väl en indikation:
  • Lägg tre fyra matskedar av oljan i en glasbehållare.
  • Sätt behållaren i kylskåpet för 24 timmar. (temp ca 5 grader)

Är det riktig Virgin olja så blir provet tjockt och grumligt.

Det säkraste sättet är att hitta en liten producent som du kan lita på. Importera från honom, det brukar kunna göras via Internet. Notera att billig olja är nästan alltid manipulerad